burun-ameliyatinda-olusabilecek-komplikasyonlar
  • 5
  • 0

Rinoplasti ameliyatından sonrasında en yaygın şikayetin ne olduğunu bilmek ister misiniz? Ağrı, basınç, baş ağrısı ve hatta rahatsızlık değil. Aslında, burun estetiği ameliyatı nadiren çok acı vericidir. En fazla duyulan semptom, burun tıkanıklığıdır.

Çoğu cerrah, kanamayı azaltmak için ameliyattan sonra burunda bir miktar tampon vya da splint kullanabilmektedir. Bunlar gazlı bez, kromozom veya çeşitli ambalaj şekilleri olabilir. Sonuç ne yazık ki hasta için rahatsızlık verici olabiliyor.

Burun Estetiği Ameliyatında Tampon Kullanımı

Burun cerrahi işlemi sırasında; ister rinoplasti cerrahisi ister septoplasti veya endoskopik sinüs cerrahisi olsun, birçok cerrahın burun boşluklarını ameliyattan sonra pamuklu veya gazlı bezle doldurması eskiden oldukça yaygın bir uygulamaydı. Burun tamponu, hemostat (yani, kanamayı ve damlamayı önlemek, kontrol etmek için) için rutin olarak kullanılmaktadır.

1970 ve 1980 yıllarında, burun tamponları hastanın burnunda çoğunlukla 10 ila 14 gün kalmaktaydı. 1980’lerin sonunda ve 1990’lı yılların başlarında ise teknoloji ve cerrahi teknikler ilerledikçe, burun estetiği ameliyatı sonrası kanamada azalma nedeniyle daha az sıkıştırıcı ve daha hafif burun tamponları kullanıldı. Bugün bile, birçok cerrah burun tamponu tekniğini kullanmaktadır. Burun tamponlamanın birçok çeşidi bulunmaktadır. En basit şekli, çok ince bir gazlı bez ve pürüzsüz bir dış astar olan telfa’dır. Ameliyattan 24 saat sonra kolayca çıkarılabilmesi için bir dizi tel eklidir. Bir fibrin dolgu maddesi içeren başka burun tamponu malzemeleri de mevcuttur. Bu tür tamponlar, kanayan bölgeye konulduğu takdirde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır. Bu hemostatik ambalajlar pıhtılaşma materyalinden oluşur.

Tamponsuz Burun Estetiği Ameliyatı

Tamponsuz burun estetiği ameliyatında; tampon yerine burun deliklerinin içine silikon atel kullanılmaktadır. Alçı yerine de destekleyici bant kullanımı sağlanmaktadır. Silikon atel ya da splint’lerin avantajı burnu tıkamaması ve burun estetiği olanlar ameliyattan sonra daha rahat nefes almasını sağlamasıdır. Burun içerisine kendiliğinden çözünen dikişler atıldığı için cerrah tarafından alınmasına gerek kalmayacaktır. Ardından burnun içine silikon atel yerleştirilir. Ortalama 1 hafta veya 10 gün içinde dikişler kendiliğinden çözünür. Yerleştirilen ateller ise 2 ila 3 gün içinde çıkarılır. İyileşme süresi içinde burun sümkürülerek asla temizlenmemelidir. Bunun yerine burun içini temizlemek ve nemlendirmek için deniz suyu kullanılması tavsiye edilmektedir.

Açık ve Kapalı Burun Estetiği Ameliyatı

Bu yöntem ile bir burun estetiği ameliyatında tarif edilen işlemleri yapmak için burun derisinin kaldırılarak ameliyat edilecek bölgeye ulaşılması gerekir. Bu açıdan bakıldığında burun ameliyatları açık veya kapalı ameliyatlar olarak iki gruba ayrılabilir.

Açık burun ameliyatlarında; burun deliklerini ayıran orta bölüm kısmına yatay bir kesi atılarak burun ucu derisinin tamamı alttaki dokulardan ayrılır ve direkt müdahale edilebilir hale getirilir. Bu yöntemin avantajı sorun özellikle burun ucunda yoğunlaşmışsa daha iyi kontrol sağlamasıdır. Ancak kaldırılan cildin tekrar kıkırdaklara yapışması gerekeceği için ameliyat sonrasında şişlikler daha uzun sürer ve şekillenme 2 ila 3 ay arasında tam olarak ortaya çıkar. Kesiden dolayı fazla bir iz kalmaz.

Kapalı burun estetiği ameliyatı tekniğinde ise; tüm işlemler burun kanatlarının altındaki burun içi mukozası denilen yerden girilerek yapılmaktadır ve burun ucu derisi alttaki kıkırdaklardan sadece müdahale edilmesi gereken noktalarda kaldırılmaktadır. Bu yöntemde ameliyat süresi daha kısa, iyileşme daha çabuktur. Sadece kemerin veya eğriliğin düzeltileceği hastalarda iyi bir seçenek olarak bilinmektedir. Dezavantajı ise burun ucu şekillendirmesinde dikiş ve kıkırdak parça konması gibi işlemlerin tam kontrollü olarak gerçekleştirilememesidir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sırasında Oluşabilecek Komplikasyonlar

Burun estetiği ameliyatı sırasında oluşabilecek problemler çok nadir olarak genellikle Burun ameliyatı olanlarda genel anestezi ile ilgili çıkabilmektedir. Bu konuda da estetik ameliyat öncesinde anestezi doktoru size gerekli bilgiyi verecektir.

Ameliyat esnasında oluşabilecek ve beklenmeyen durumlardan biri de burun dokusundaki kanamanın çok fazla olmasıdır. Her ne kadar düşük tansiyonlu anestezi ve kanamayı azaltan ilaçlar kullanılsa da bazen çok nadir durumlarda operasyon sırasında hastanın burnu normalden daha fazla kanayabilmektedir. Bu durumun olmasının sebebi de hasta burun estetiği ameliyatından bir hafta öncesinde aspirin veya aspirin benzeri kan sulandırıcı özellikli maddeler içeren ilaçların kullanılmasından kaynaklanabilmektedir. Bu kanamalar genellikle anestezi uzmanının yardımı sayesinde (tansiyon düşürülerek) kontrol altına alınmaktadır.

Yazar: Op. Dr. Evren Helvacı

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *