Çene İmplantı Nedir?

Yüzümüz ve özellikle de çene yapısı orantılı bir profil ve genç bir görünüm için oldukça önemlidir. Genç bir yüz yapısının V şeklinde olduğu ancak ilerleyen yaş ile birlikte yuvarlaklaştığı hatta kare bir hal aldığı da görülebilir. Yüzümüze bu üçgen görüntüyü sağlayan yapı çene ucudur. Kişinin çene yapısının ileride veya geride olması ya da yaş almayla birlikte çene görüntüsünün değişerek V şeklini kaybetmesi durumunda çene implantı devreye girmektedir.

Çene de uygulanacak prosedüre, kişinin çene yapısının muayenesi ve kişinin istekleri göz önünde bulundurularak hasta ve uzman doktor tarafından birlikte karar verilecektir. Bu çerçevede uygulanacak ameliyatın kapsamı ve çene ile birlikte gerekiyorsa yapılacak başkaca işlemler belirlenmektedir. Ayrıca çenede ameliyat gerektirmeyen sadece çene ucu dolgusu ile giderilebilen ve hastanın istediği görüntünün sağlanabildiği durumlar da mümkündür.

Çene İmplantı Nasıl Yapılır?

Çene cerrahisi hastaya göre değişebilir ve çok yönlü bir prosedür olarak kabul edilir. Çene ameliyatında hastaya anestezi uygulandıktan sonra, çeneyi destekleyen kemiğin yeniden konumlandırılabilmesi için dudak içinde veya çene altında bir kesi yapılır. Çenenin ileri doğru alınması işleminde çenenin ucu çeneden kesililir ve alt kısmı öne doğru hareket ettirilir. Bu işlem sonucunda, çene kemiği kesilerek ve alt kısmı öne kaydırılarak çene uzatılabilir ve dışa doğru çıkıntısu arttırılabilir. Çenenin büyütülmesi işleminde hastanın kendi kemiği kullanılır, bu da enfeksiyon ve yapay implantlardan kaynaklanabilecek ameliyat sonrası pozisyon değişikliği gibi potansiyel komplikasyon risklerini azaltır. Bir çenenin çok büyük olması durumunda ise, çene kemiği çıkarılarak çenenin ucunu geriye doğru hareket ettirilecektir. Çene yeniden konumlandırıldığında, küçük metal plakalar ve vidalar kullanılarak çeneye yeniden tutturulur.

İşlem, kişiye özel ameliyata bağlı olarak yaklaşık bir ila iki saat sürmektedir. Hastanın istek ve ihtiyaçları doğrultusunda gerektiği takdirde, ortognatik çene cerrahisi, rinoplasti (burun estetiği) veya boyun germe gibi diğer cerrahi prosedürlerle birlikte bir genioplasti prosedürü gerçekleştirir. Bir rinoplasti, çene ameliyatını estetik olarak tamamlayabilir ve daha iyi bir yüz dengesi sağlar. Çene hattını sıkılaştırmaya ve şekillendirmeye yardımcı olmak için, genel etkiyi iyileştiren bir boyun germe işlemi gerçekleştirilebilir. İşlemlerin bir kombinasyonu yapılıyorsa, ameliyatı tamamlamak için daha fazla zaman gerekecektir.

Çene Törpüleme

Hastanın yan profiline bakıldığında çene ucunun hastanın burun hizasından önde olduğu kişilerde uygulanan bir yöntemdir. Bu işlemde çene ucu hastanın istediği ve uzman cerrah tarafından uygun bulunan miktarda törpülenir. Genel anestezi uygulanarak yapılan bir işlemdir. Yüz yapısının asıl şeklini aldığı 20 yaş ve üstü hastalarda yapılması uygundur. Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere göre değişmekle birlikte 1,5 – 2 saat arasında sürmektedir. Çene törpüsünde sadece ağız içinden müdahalenin yetmesi durumunda dışarıdan hiçbir iz olmayacaktır. Dış yüzeyde kesi yapılması durumunda ise kesi doktorun iyileşmesi için verdiği tavsiyelere uyulması durumunda zamanla kaybolacak ya da çok az belli olacaktır.

Çene Ucu Ameliyatı

Çene ameliyatı (mentoplasti), çeneyi bir implantla güçlendirerek veya kemikte küçültme ameliyatıyla yeniden şekillendirmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Çenenin alt çene hattında plastik cerrahi ile yüz oranlarını iyileştirerek kişinin isteği görünüme kavuşmasını mümkün kılar. Bu iyileştirme çene, alın ve yanakların orantısında uyum sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

 

Mentoplasti olarak da bilinen çene ameliyatı, çeneyi yeniden şekillendirmek için tasarlanmıştır. Ya implant ile çeneyi büyütmek ya da kemik ameliyatı ile boyutunu küçültmek için yapılır. Bazen, çene kemiğine ameliyat, bir implant kullanmak yerine alanı büyütmek için kullanılır. Bazen bir Uzman Plastik Cerrah, çenenin boyutu burnun algılanan boyutunu büyütebileceğinden veya küçültebileceğinden, yüz orantısına ulaşmak için burun ameliyatı olan bir hastaya çene ameliyatı önerecektir. Bu işlemler basitten çok karmaşığa kadar değişebilir.

Çenenin boyutu burnun algılanan boyutunu büyütebileceğinden veya küçültebileceğinden, çoğu zaman bir plastik cerrah rinoplasti olan bir hastaya daha iyi yüz oranları elde etmek için çene ameliyatı veya başkaca prosedürler önerebilir.

Alt Çene Ameliyatları

Alt çene ameliyatı (mandibular osteotomi), alt çenenizde (mandibula) gerçekleştirilen ameliyatı ifade eder. Çoğunlukla alt çenede önemli ölçüde çıkıntı olduğunda veya gerilediğinde yapılır.

Alt çene ameliyatında uzman cerrah tarafından:

  • alt çenenizin her iki tarafında, azı dişlerinizin hemen arkasında diş etlerinize bir kesi yapılır
  • alt çenenin kemiğini keserek cerrahın onu yeni bir pozisyona dikkatlice hareket ettirmesi sağlanır
  • alt çene kemiği gereken ölçüde ileri veya geri yeni bir pozisyona hareket ettirilir
  • çene kemiğini tutmak için plaka veya vidalar yerleştirilir
  • son olarak diş etlerinde yapılan kesiler dikilerek kapatılır.

Çene İmplantı Sonrası İyileşme Süreci

Genioplastiden sonra genellikle yaklaşık iki gece hastanede kalmanız gerekir. Ameliyat sadece implant ya da çene törpüsünü içeriyorsa daha kısa hastane yatışı gerekecektir.

Çene ameliyatı sonrası bölge bir pansuman ile kapatılır. Muhtemelen size oral antibiyotik ve ağrı kesici ilaç verilecektir. Birkaç gün boyunca iyi bir ağız hijyeni uygulamanız gerekecek ve günlük pansuman yapmanız gerekecektir.

İyileşmenin ilk haftasından on gününe kadar, hassasiyet ve rahatsızlık ile birlikte bir dereceye kadar şişlik, kızarıklık ve morarma hissetmeniz mümkündür. Çiğneme yeteneğiniz sınırlı olacak ve birkaç gün sıvı veya yumuşak yiyecek diyeti gerektirecektir. Ayrıca konuşurken, esnerken veya başka bir şekilde ağzınızı hareket ettirirken rahatsızlık hissedebilirsiniz. Hasta çenesini gergin hissedebilir.

Yaklaşık bir hafta sonra işe dönüş ve diğer günlük aktiviteler beklenebilir. Yaklaşık dört hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Yazar: Op. Dr. Evren Helvacı

Sıkça Sorulan Sorular

Çene İmplantı Fiyatları Nelerdir?

Çene ameliyatının maliyeti birkaç faktöre bağlı olarak değişebilir. Bunlar; uzman cerrah, ameliyatın içeriği, bulunduğunuz bölge ya da şehir. Ayrıca, çene cerrahisinin toplam maliyetinin; cerrahın ücreti, hastane ücretleri, anestezi ücretleri, yapılan ek testler, reçete edilen ilaçları da içerebileceği düşünüldüğünde en doğru bilgiyi muayeneniz sonrasında ameliyatınızın kapsamı ve gerekli ek işlemler konusunda yapılacak ayrıntılı değerlendirme sonrasında öğrenmeniz uygun olacaktır.

Çene İmplantı ile Yüz Şeklinin Değişmesi Mümkün Müdür?

Yüzün V şeklinde, köşeli ve zayıf göründüğü yüz şekli estetik olarak daha güzel görünümlü kabul edilmektedir. Ancak herkes bu yüz şekline sahip değildir. Özellikle kare şeklinde, çene ucu basık, çenesi burnuna gör daha ileri ya da geri olan kişilerin yüzlerinde doğru orantıya bu ameliyatlar sonucunda kavuşabilmeleri mümkün olmaktadır. 

Çene İmplantı Kimler İçin Uygundur ?

Kemik gelişimi duran ve 18 yaşın üstündeki bireylere uygulanabilir.

Çene İmplantı Yapılması Gereken Durumlar Nelerdir?

Çene implantı tam ve kısmi dişsiz hastalar, çene ve yüz defektleri olan hastalar , aşırı arezorbe kret (erimiş çene kemiği) ile estetik tam diş eksiklikleri çeken hastalara uygulanır.

Çene İmplantı Seçenekleri Nelerdir ?

Çene implantı kalıcı ve etkili bir yöntemdir.

Çene İmplantı Kalıcı Mıdır ?

Çene implantı, çene büyütme(genioplasti) ve çene küçültme(mentoplasti) olarak 2 seçenekte gerçekleştirilmektedir.

Çene İmplantı Ağrılı Bir İşlem Midir ?

İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

    Randevu Talebinde Bulunun

    Estetik Cerrahi Hizmetleri

      Bizimle İletişime Geçin